Nagy érdeklődés kísérte a sorrendben hatodik, „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” elnevezésű konferenciát július hetedikén Kecskeméten. Az előadások a tűzesetekhez kapcsolódó tűzoltási, hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a vizsgálat módszertana, illetve a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés fejlesztése érdekében.

A tudományos értekezést a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága szervezte a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja, az MMK Tűzvédelmi Tagozat és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének közreműködésével.

 20220708-bognarbalazs-megnyito.JPG   20220708-gyapjasjanos-megnyito.JPG

Az esemény fővédnöke Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese volt. A rendezvénynek a Neumann János Egyetem új központi épülete adott otthont. A nagy előadóteremben több mint száznyolcvan szakember, köztük mérnökök, tűzvédelmi tervezők és szakértők, állami és önkormányzati intézmények fenntartói, ipari üzemek, kutatóintézetek, társ- és együttműködő szervezetek képviselői, valamint több megye katasztrófavédelmi szakemberei hallgatták végig az előadásokat.

A rendezvény résztvevőit Gyapjas János tűzoltó ezredes, megyei igazgatóhelyettes köszöntötte. A nyitóbeszédek sorát dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke kezdte meg, majd Györgyi Károly, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara alelnöke, valamint Veresné Rauscher Judit, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesület elnöke és dr. Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozat elnöke tartott beszédet.

A Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja szakmai életútja elismeréseként Szent Flórián plakettet adományozott Borsos Tibor tűzvizsgálati szakértőnek. A plakettet Gyapjas János, a szakcsoport vezetője adta át.

 20220708-borsostibor-dij.JPG

A konferencia nyitóelőadásában a tűzkárosult épületek tartószerkezeti károsodásairól dr. Majorosné dr. habil. Lublóy Éva, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense értekezett. Ennek különösen érdekes tapasztalata volt, hogy egy nem éghető anyagban is mekkora károkat okozhat a tűz és hogy milyen körültekintő vizsgákat lehet indokolt a károsodás felmérésére. A konferencián nemcsak hazai, hanem külföldi tapasztalatokról is szó esett: Veresné Rauscher Judit egyesületi elnök a Li-ion akkumulátorok tűzvédelmi kérdéseivel kapcsolatban adott nemzetközi tudományos kitekintést, általános felvezetésként a területen zajló kutatásokról és fejlesztésekről. Ezután dr. Takács Lajos és Farkas Flóra, okleveles tűzvédelmi tervezési szakmérnök pedig az elektromos járművek tűzoltási és tűzvizsgálati tapasztalatait ismertette a résztvevőkkel. A terület érdekessége, hogy mekkora különbség tapasztalható az 1980-as évek autótüzei és a mostani gyártmányok tűzteljesítménye között – jelentős teljesítmény növekedés! -, valamint hogy időbeni lefolyásban mennyire másképp viselkednek a hagyományos, a hibrid és a teljesen elektromos járművek. Prof. dr. Kováts László Dezső okleveles villamosmérnök, szakértő a villamos meghajtású gépjárműveket érintő tűzesetekről és azok tapasztalatairól tartott előadást, amely könnyen érthető áttekintést adott  a területről. 

20220708-lubloyeva-eloadas.JPG   20220708-takacslajos-eloadas.JPG

20220708-rauscherjudit-eloadas.JPG   20220708-ozsvarzoltan-eloadas-dsc8911.JPG

A konferencia harmadik blokkját Ozsvár Zoltán igazságügyi műszaki szakértő előadása indította, aki bemutatta azokat a műszaki okokat, amelyek autóbusztüzekhez vezetnek, és ismertette az ilyen tüzek vizsgálatának módszertanát. Ezt követően Nagy Péter tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának munkatársa megtörtént tűzesetek tapasztalatait alapul véve elemezte és összegezte a gépjármű kipufogó rendszerekhez köthető tüzek vizsgálatát érintő új kihívásokat. A tűzvizsgálati dokumentálás új lehetőségeiről Király András tűzvizsgálati szakértő szólt, aki bemutatta a 360 fokos kamerákban és a virtuális sétákban rejlő lehetőségeket. A szaunatüzek tapasztalatait és az azok megelőzésére vonatkozó javaslatokat Farkas Sándor igazságügyi szakértő foglalta össze, amely alapján különösen célszerű megfontoltan kialakítani a szaunák tereinek tűzjelzési megoldásait.

A jó gyakorlatok, tűzeseti tapasztalatok gyűjtésével és hasznosításával foglalkozó előadás keretében először Haris Regina tűzoltó főhadnagy, a kecskeméti katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályának kiemelt főelőadója tért ki a gépészeti áttörésre és tűzterjedésre, majd Csonka László tűzoltó százados, a kiskunhalasi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályának kiemelt főelőadója mutatta be, hogyan terjedhet a füst másik tűzszakaszba a hő- és füstelvezető ablakon keresztül. Ezen tapasztalatokból kiindulva még egyszerűnek tűnő épületek esetében is javasolt lehet a tűzjelző vezérléseket és annak lehetséges hatásait több tűzscenárióra is átgondolni. Mindezek után Bulla Péter Alfréd, tűzjelzőtervező osztotta meg a tűzjelző berendezések karbantartása kapcsán szerzett tapasztalatai és a karbantartó felelősségét, felelős döntéseinek megalapozási lehetőségeit.

A szakmai konferencia zárásaként Gyapjas János tűzoltó ezredes részletes előadást tartott arról, miként lehet hasznosítani a tűzesetek során szerzett szakmai tapasztalatokat. Örömmel tapasztaltuk, hogy a résztvevők nagy számban maradtak egészen a konferencia zárásáig és sok pozitív visszajelzést is kaptunk a rendezvényre!

A konferencia előadásai megtalálhatóak a Védelem Online felületén!

Összeállította: Gyapjas János és Veresné Rauscher Judit
Fotók: Bács-Kiskun MKI