Kevesen hallottak minden idők leggyilkosabb ipari tűzesetéről, amikor fiatal thai lányok lángoltak a Disney és Mattel számára gyártott babákkal együtt. Tűzjelző és vészkijárat eleve nem is volt, az ajtót pedig rázárták a munkásokra, akiket még a tűz közben is arra biztattak, hogy dolgozzanak tovább.  

Egy gyár, ahol nincsenek vészkijáratok, tűzoltó készülékek, tűzjelző berendezések - van azonban nagy mennyiségű gyúlékony anyag, amit ötletszerűen halmoznak fel nagy kupacokban, például pont a közlekedést szolgáló folyosókon. Ez a thaiföldi Kader játékgyár, ahol 1993-ban 4000 munkás - többnyire szegény, vidéki lányok - dolgozott. A gyárnak olyan komoly megrendelői voltak, mint a Disney, a Mattel, a Fisher-Price, a Hasbro vagy a Tyco, és soha nem érdeklődtek olyan körülményekről,  mint munkabiztonság vagy a dolgozók fizetése. A lányok olyan macikat, Bart Simpson figurákat, Mickey egereket gyártottak, amelyeket a gyári fizetésükből sohasem tudtak volna megvásárolni.

kader4.jpg

Pedig már maga a Bangkok közelében felhúzott gyárépület is figyelemre méltó jelenség volt. Még az igazán szerény thai biztonsági előírásoknak sem felelt meg, a gyenge szerkezetű épületekbe minden számítgatás nélkül zsúfolták be a nehéz gépeket és a munkások ezreit. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy ezek a munkakörülmények Bangkok környékén nem kirívónak, inkább átlagosnak számítottak, ezért a katasztrófa bekövetkezéséig senki nem foglalkozott velük. Maga a Kader gyár már több tüzet átélt, az elsőt rögtön nyitása évében, 1989-ben, egy időre be is zárták, mert jelentős része leégett. 1993 februárjában szintén tűz ütött ki a gyár területén, ami után egy jelentésben rögzítették, hogy a gyárnak szüksége volna biztonsági felelősökre, egy forgatókönyvre vészhelyzetek esetére, és biztonsági felszerelésekre is. 

1993 május tizedikén, délután négy órakor csaptak fel a lángok az E alakú épület első emeletén. A felsőbb emeleteken dolgozókat arra utasították, hogy folytassák a munkájukat, mert csak egy kisebb tűzről van szó. Mivel azonban nagy mennyiségű kész játékot és alapanyagot tároltak a gyárnak ezen a részén, a tűz gyorsan továbbterjedt. Mégis 21 percbe telt, míg valaki úgy döntött, értesíti a tűzoltókat.

A dolgozók ekkor már menekülni próbáltak, de azzal kellett szembesülniük, hogy a kijárat zárva van, a lépcsők pedig az összeomlás szélén állnak. Sokan az emeleti ablakokból vetették le magukat, komoly sérüléseket, vagy akár halálos sebesülést szenvedve, hogy a tűztől megmeneküljenek.

"Valaki kiabált, hogy tűz van. Próbáltam elhagyni a részlegemet, de a felügyelőm azt mondta, hogy menjek vissza dolgozni. A nővérem, aki szintén a negyedik emeleten dolgozott, maga után húzott, és győzködött, hogy meneküljünk. Próbáltunk a lépcsőkön lejutni a második emeletre, de a lépcső már beomlott. Nagy kiabálás és zűrzavar volt. Nem jutottunk tovább. (A két lánnyal egyidőben körülbelül 1100 munkás próbált menekülni a 3. és 4. emeletről azon az egy lépcsőn keresztül.) Kétségbeesésemben visszamentem az ablakhoz, és lenéztem. A füst már nagyon sűrű volt, megcéloztam a legjobb helyet az ugráshoz, egy halom dobozt. A nővérem is kiugrott. Ő meghalt." - emlékszik vissza az elszabadult pokolra Lampan Taptim, a gyár egyik munkása.

kader3.jpg

A tűzoltóknak újabb 20 percbe telt, míg megérkeztek, ekkor már az egyes számú épület, ahol a tűz kigyulladt, közel állt az összeomláshoz, a tűz pedig két másik épületre is átterjedt. Az egyes épület végül negyed hatkor adta meg magát végképp. A 188 holttest jelentős részét a lezárt kijárat és a beomlott lépcsők körül találták meg.

A helyszínre érkező miniszterelnök a következő patetikus kérdést intézte egy helyi mérnökhöz a katasztrófa helyszínén: "Hogyan engedhették, hogy ez történjen?!" A kérdést azonban akár saját magához is intézhette volna, hiszen köztudott, hogy a nyugati megrendelőket a thai munkaerő olcsósága és a szakszervezetek működésképtelensége vonzotta az országba. Sanan Kachornprasart gazdasági miniszter rögtön kijelentette, hogy a Kaderhoz hasonló gyárakat be fogják záratni, amennyiben nem gondoskodnak a tűzvédelemről. Ennek ellenére nem sok minden történt, például senkit nem marasztaltak el a játékgyár érdemi ellenőrzésének elmaradása miatt sem.


forrás:http://iparikatasztrofak.blog.hu/2017/02/07/egyutt_egtek_a_babak_es_a_lanyok