20 éve kezdődött egyesületünk története, így fogadják szeretettel az alapító elnök, Dr. Beda László összefoglalóját.

Magyarországon 1980-ban indult a tűzvédelmi mérnökképzés, az akkori Ybl Miklós Műszaki Főiskolán, az első években nappali, majd levelező tagozaton is. A 2000-es évekre, már 700-800 diplomás mérnök dolgozott a gazdaság különböző területein. Felmerült az igény arra, hogy hozzunk létre olyan szervezetet, melynek keretében érvényesíteni lehet a tagok speciális szakmai és egyéb érdekeit. Eddigre már ismert volt előttünk a két legjelentősebb nemzetközi szervezet - az angol székhelyű IFE (Institution of Fire Engineers, valamint az amerikai SFPE (Society of Fire Protection Engineers). A kérdés az volt, hogy melyik szerveződési mintát kövessük:
   - csatlakozzunk az előbbihez, melynek akkor 24 országban volt tagszervezete, vagy
   - kövessük az amerikai mintát, amelyik bizottságokon (pl. oktatási, engedélyezési, karrier építési, etikai, kiadói stb., összesen 17) és munkacsoportokon (pl. mérnöki gyakorlat, szimulációk, tűzbiztonsági elemzések, stb. összesen 13) keresztül fejti ki a tevékenységét.

Az ünnepélyes alakuló ülésre végül is 2001. augusztus 29-én 11 órakor került sor a Szent István Egyetem Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Kar nagyelőadójában.  A jobb oldali képen az alakuló ülés meghívója látható.

kezdetek.jpg

Az ülésen a tagok elfogadták az egyesület alapszabályát, és megválasztották a vezetőséget. Megszületett az 1/2001. számú közgyűlési határozat, mely szerint

“Az alapító tagok az alapszabály elfogadásával létrehozzák a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületét (angolul: Hungarian Society of Fire Protection Engineers HSFPE)”.

Elnökség:
dr. Beda László (elnök)        
Kovács István (alelnök)        
Mészáros János (titkár)        
Szűcs Tamás (elnökségi tag) 
Tóth Csaba (elnökségi tag)

Felügyelő bizottság: 
Hajas Tibor              
Lengyelfi László        
Skorván József

A kérelmet 2001 decemberében még Karácsony előtt beadtuk, de csak 2002 áprilisában történt meg a bejegyzés, mely szerint a Fővárosi Bíróság az egyesületet 9911. sorszám alatt a társadalmi szervezetek nyilvántartásába vette.

Felmerült a kérdés: milyen formában működjön az egyesület, és csatlakozzon-e a már említett két nemzetközi szervezet valamelyikéhez. Bár mindkettő szigorúan szakmai szervezet, viszont alapvető működésbeli különbségeik vannak. Az SFPE célja a tűzvédelmi mérnöki tudományok előmozdítása, így nem elsősorban a tagokon keresztül fejti ki a tevékenységét, míg az IFE feladata elsősorban a tagok szakmai előmenetelének segítése. Nem csatlakoztunk egyik szervezethez sem. Úgy döntöttünk, hogy mindkét cél előmozdítása fontos számunkra.

Időközben elkészültek a működéshez szükséges olyan szabályzatok, mint a számvitelpolitikai, a leltározási, a selejtezési, a pénzkezelési, az eszközök és források értékelési szabályzata.

Az Egyesület létszáma 2003. januárjában 86 fő volt, ami a felszólításokat és a kizárásokat követően 2004-re 46 főre csökkent.

Az első időszakban a szakmaiságot tekintve, öt munkacsoportot hoztunk létre:
Tűzmegelőzés                      Csepregi Csaba
Kárelhárítás-tűzoltás            Mósch László
Veszélyes anyagok               Vass Gyula
Berendezés tervezés            Mohai Ágota
Tűzvizsgálat                        Balikó Károly
Ezek nem állandó csoportok voltak, hanem a megbízott vezető akkor hívhatta őket össze, amikor valamilyen aktuális feladat volt. A munkacsoportok dolga az volt, hogy a szakterülethez tartozó új tudományos eredményeket feltárja, majd közreadja, illetve az adott témakörben kutatásokat kezdeményezzen, vagy azokban részt vegyen.

Emellett próbálkoztunk területi felosztással (régiók) is, egyrészt a tagok önálló kezdeményezéseinek, másrészt a területileg specifikus rendezvények (pl. termékbemutatók, káresemény elemzések) elősegítésére. Az egyes régiók élén felelősök álltak:
Közép-Magyarország                        Badonszki Csaba
Észak-Magyarország                        Szemerády Zoltán
Nyugat-Magyarország                      Csuka Zsolt
Dél-Magyarország                            Hódi József

 Az alábbi képen a közgyűlés résztvevői láthatók, a kezdeti évek valamelyikében.kezdetek-kep.jpg

Fontosnak tartottuk a mielőbbi internetes megjelenést, de a kezdeti években nem volt önálló honlapunk. Tagtársunk, Szőlősi Levente menedzselte a megjelenést a „tűzinfo” segítségével, amely szinte az egyetlen közvetlen és folyamatos kapocs volt a tagokkal, és a szakmával. A http://tuzmernok.tuzinfo.hu-n elérhető lett az egyesületi alapszabály, letölthető a belépési nyilatkozat. Az „Aktuális” rovatban információk jelentek meg időszerű témákról, eseményekről, az elnökségi értekezletek anyaga folyamatosan látható volt, illetve a „Fórum” rovatban információ-cserére volt lehetőség. logo-alapito.jpg
2002 júniusában kiadtuk az első Hírlevelet, ami szintén itt jelent meg. Több próbálkozást tettünk  az egyesület logójának (képe az ábrán látható) módosítására, végül is ez a logó az első 4 év végéig megmaradt.

 

Megtettük a kezdeti lépéseket a tűzvédelmi mérnöki szakma presztízsének megteremtése érdekében.

- Az OKF-fel együttműködve a mérnökkamaránál kezdeményeztük a szakma elismerését, javaslatot tettünk Tűzvédelmi tagozat létrehozására.

- Az OKF vezetői elfogadták a kezdeményezésünket, miszerint az építészeti tervek tűzvédelmi fejezeteit csak felsőfokú tűzvédelmi képesítéssel rendelkező mérnökök írhatják alá.  

- Két taggal képviseltettük magunkat a tűzvédelmi előírásokat átdolgozó OKF munkacsoportban.

- Sikeres szakmai programokat szerveztünk (pl. „A Budapest Sportcsarnok Tűzvédelme” szimpózium, szakmai nap a veszélyes anyagok témakörben az FTP-n, „kerekasztal” beszélgetés a tűzvédelmi mérnökség feladatait érintő témakörökben, szakmai út a hannoveri várárra)  

- Az éves közgyűléseket az egyetemi napok keretében tartottuk meg, így szélesebb körben vált ismertté az egyesület működése.

- Korlátozott számban, nyomtatásban megjelentettük az OKF állásfoglalások gyűjteményét.

- Az egyesület, támogatók bevonásával, pénzzel támogatta a tűzvédelmi szakos nappali hallgatók külföldi szakmai útját.

- Évente diplomadíj pályázatot hirdettünk végzős tűzvédelmi mérnök hallgatók számára az IFEX Mérnöki Irodával közösen. Az akkoriban jelentősnek számító pénzdíjakat az IFEX biztosította. A díjakat az ünnepélyes tanévzárón adtuk át.

 

Néhány, tervbe vett programot nem sikerült megvalósítani. Idővel be kellett látni, hogy a területi, és a szakmai tagozódás ebben a formában nem működik. Voltak továbbá megoldásra váró gondolatok, pl. foglalkozzon-e az egyesület „munkaközvetítéssel”, ha igen, milyen formában és kinek a részére, vagy milyen adatbázisokat hozzunk létre, amelyeket aztán az egyesület kezel. Végig úgy ítéltük meg, hogy a nemzetközi kapcsolatokat tovább szükséges erősíteni.

Az egyesület húsz évvel ezelőtt létrejött, és az első négy év alatt túljutott a kezdeti nehézségeken.

 

Budapest, 2021. októbere

                                                                         Dr. Beda László
                                                                         a TMKE első elnöke